آلبوم هفتگی : نحس بودن سیزدهم فروردین از کجا نشات گرفته و آیا حقیقت دارد؟

8

سیزده‌به‌در سیزدهمین روز فروردین ماه و از جشن‌های نوروزی است. در تقویم‌های رسمی ایران روز طبیعت نامگذاری شده‌است و از تعطیلات رسمی است. برخی بر این باورند در این روز باید برای راندن نحسی از خانه بیرون روند و نحسی را در طبیعت به در کنند. اما برای اثبات اینکه ایرانیان قدیم هم این دیدگاه را داشتند هیچ روایت تاریخی و قابل استنادی وجود ندارد.  به طور کلی در میان جشن‌های ایرانی جشن سیزده به در کمی مبهم است، زیرا مبنا و اساس دیگر جشن‌ها را ندارد. در کتاب‌های تاریخی اشارهٔ مستقیمی به وجود چنین مراسمی نشده‌است اما در منابع کهن اشاره‌هایی به روز سیزدهم فروردین داریم. گفته می‌شود ایرانیان باستان در آغاز سال نو پس از دوازده روز جشن گرفتن و شادی کردن که به یاد دوازده ماه سال است، روز سیزدهم نوروز را که روز فرخنده ایست به باغ و صحرا می‌رفتند و شادی می‌کردند و در حقیقت با این ترتیب رسمی بودن دورهً نوروز را به پایان می‌رسانیدند.

4

اکثریت, مراسم سیزده به در را جزء رسوم زرتشتیان می پندارند. در ایران باستان پس از برگزاری مراسم نوروزی سیزدهم که به ایزد باران تعلق داشت مردم به دشت و صحرا و کنار جویبارها می‌فتند و به شادی و پایکوبی می‌پرداختند و آرزوی بارش باران را از خداوند می‌نمودند. اکنون هم زرتشتیان از بامداد روز تِشتَر ایزد و فروردین ماه، سفره نوروزی را بر می‌چینند، خوردنی‌ها و مقداری آجیل و شیرینی‌های باقی‌مانده در سفره نوروز را با خود به طبیعت می‌برند، و سبزه‌های موجود در سفره را با خود برمی‌دارند و به دشت و صحرا و کنار چشمه‌ها یا آب‌های روان می‌روند. سبزهٔ خود را در کنار جویبارها به آب روان می‌سپارند و آرزو می‌کنند که سالی پربرکت و خرم داشته باشند. تا پایان آن روز را بیرون از خانه هستند و در طبیعت و میان سبزه و صحرا به شادمانی می‌پردازند.

3

 

تا کنون هیچ تاریخ‌نگار و پژوهشگری دلیلی برای نحس بودن سیزده نوروز نیاورده است، بلکه وارون بر آن، بیشتر آنها روز سیزده نوروز را بسیار نیکو و فرخنده (سعد) دانسته‌اند. برای نمونه در آثار الباقیه ابوریحان بیرونی، جدولی برای سعد و نحس بودن روزها وجود دارد که در آن برای سیزدهم نوروزکه تیر روز نام دارد، واژهٔ سعد به معنی نیک و فرخنده آمده‌است. برخی از پژوهشگران بر این باورند که باور به نحس بودن عدد سیزده پیامدی است که از پیوند و همسایگی با جهان مسیحیت به زرتشتیان و پس از آنان به مسلمانان راه یافته‌است. بنیاد این باور این گونه است که یهودای اسخر یوطی یکی از دوازده حواری مسیح نقشه کشید تا وی را به مخالفانش تسلیم کند و قرار بر این گذاشت که هنگامی که وارد محفل مسیح شود، او را ببوسد تا دشمنان او از این راه او را شناسایی کنند و بدین‌سان مسیح دستگیر شد. از آنجا که یهودای اسخر یوطی سیزدهمین فردی بود که به جرگه مسیح و یازده شاگرد دیگرش در آمده بود و با پیوستن نفر سیزدهم بود که مسیح گرفتار و محاکمه و مصلوب شد، عیسویان عدد سیزده را شوم و بدشگون می‌دانند.

2

مشهور است که واژهٔ سیزده به در به معنای «در کردن نحسی سیزده» است. اما وقتی به معانی واژه‌ها نگاه کنیم برداشت دیگری از این واژه می‌توان داشت. «در» به جای «دره و دشت» می‌تواند جایگزین شود. به عنوان مثال علامه دهخدا، واژه «در و دشت» را مخفف «دره و دشت» می‌داند. همانطور که در شعر زیر هم می بینید واژه ی ” در ” به معنی دره و دشت آمده است.

چو هر دو سپاه‌اند آمد ز جای      تو گفتی که دارد در و دشت پای


انفجار بمبی در سوریه و پسربچه ای که وسایل به جا مانده ی خودش را برداشته و از آن مکان دور می شود

download (1)


درگیری طرفداران محمد بوهاری ( نامزد ریاست جمهوری نیجریه ) با طرفداران حزب مخالف در نیجریه

download (2)


پریدن سگی مجهز به جلیقه ی نجات در درون استخر در سائوپائولوی برزیل

download (3)


چینی ها تصمیم دارند بدلی از بناهای مشهور جهان را برای جذب توریست بازسازی کنند

download (4)


دختربچه ای در حال نمایش لباسش در شوی لباس دختر بچه ها در چین

download (5)


محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ی ایران در مذاکرات لوزان. این مذاکرات هسته ای پس از 8 روز گفت و گوی شبانه روزی, دیشب به نتیجه رسید و طرفین به چارچوب یکسانی دست پیدا کردند

download (6)


مردی در حال عبور از درون توفان شنی که سراسر دوبی را فراگرفته است

download (7)


مردم سومالی در حال مبارزه با گروهک الشباب

download (8)


نمایی کلی از پنل های خورشیدی برای تولید انرژی سالم مستقر در پارک فتوولتاییک در جنوب فرانسه

download (9)


زباله های انباشته شده در ریودوژانیروی برزیل

download (10)


نمایش هوایی در میان پرندگان. این نمایش در غرب هند و در شهر احمدآباد انجام شد

download (11)


تصویر دیگری از شهر احمدآباد در هند. مردی نشسته در درون خودرو به همراه شترش

download (12)


اجساد بجا مانده از هواپیمایی که در برخورد با کوه های آلپ نابود شد. کمک خلبان این هواپیما از افسردگی رنج می برد و در نبود خلبان, کنترل هواپیما را به دست گرفت. متاسفانه در این سانحه دو خبرنگار ایرانی هم جان باختند

download (13)


بقایای بجامانده از ریزش کوه بر روی خانه ای در کشمیر پاکستان

download


نمای زیبایی از یک قایقران در دریاچه پاول

ss-150403-twip-05.nbcnews-ux-1120-800


این عکس از فاصله ی 200 مایلی زیر زمین توسط فضانورد ایتالیایی سامانتا کریستوفرتی به ثبت رسیده

ss-150403-twip-07.nbcnews-ux-1120-700


طرفداران کاندیداهای ریاست جمهوری در نیجریه برای پیروزی نامزدهایشان به جشن و پایکوبی پرداختند

ss-150403-twip-10.nbcnews-ux-1120-800


دوقلوهای گریان در بغل پدر و عمویشان که آنها هم دوقلو بوده اند

ss-150403-twip-11.nbcnews-ux-1120-800


جستجو برای یافتن اجسادی که براثر ریزش زمین در کشمیر پاکستان مدفون شده اند

ss-150403-twip-13.nbcnews-ux-1120-800


اگر خواننده جدید سایت «یک پزشک»  هستید!
شما در حال خواندن سایت یک پزشک (یک پزشک دات کام) به نشانی اینترنتی www.1pezeshk.com هستید. سایتی با 18 سال سابقه که برخلاف اسمش سرشار از مطالب متنوع است!
ما را رها نکنید. بسیار ممنون می‌شویم اگر:
- سایت یک پزشک رو در مرورگر خود بوک‌مارک کنید.
-مشترک فید یا RSS یک پزشک شوید.
- شبکه‌های اجتماعی ما را دنبال کنید: صفحه تلگرام - صفحه اینستاگرام ما
- برای سفارش تبلیغات ایمیل alirezamajidi در جی میل یا تلگرام تماس بگیرید.
و دیگر مطالب ما را بخوانید. مثلا:

مرگبارترین روز در تاریخ، چه روزی بود و چطور رخ داد؟

انسان‌های راه‌های زیادی برای کشتن هم در طول تاریخ ابداع کرده‌اند: سلاح‌های هسته‌ای و زیستی ، بمب‌های آتش‌زا، گلوله‌ها، سرنیزه‌ها، ایجاد قحطی عمدی و ...کاملا قطعی نیست، اما طبق بسیاری از روایت‌ها مرگبارترین روز در تاریخ بشر در واقع نتیجه…

محصولات رادیواکتیوی که در قرن بیستم در قالب کالاهای مصرفی عادی به مردم فروخته می‌شدند

پیش از درک خطراتی که قرار گرفتن در معرض تابش‌های رادیواکتیو برای انسان به همراه دارد، مردم و حتی دانشمندان می‌پنداشتند که مواد رادیواکتیو ترکیبات جالبی برای درخشان و نورانی کردن اشیا هستند. در ادامه چند مورد از عجیب‌ترین کاربردهای مواد…

مجموعه دیگری از عکس‌های تاریخی کمتر دیده شده را با هم مرور کنیم

هر چقدر عکس‌های تاریخی را با هم مرور کنیم، کم است. همان طور که قبلا هم نوشته بودم احتمالا بیشتر این عکس‌ها اگر در دوره خود در نشریه‌ای منتشر می‌شدند، خیلی عادی به نظر می‌رسیدند، اما حالا بعد از گذشت دهه‌ها یا حدود یک قرن، برای ما عجیب و…

سفری در شهرهای باستانی دنیا به یاری تخیل میدجرنی

از شهرهای باستانی دنیا بقایایی مانده و بر اساس همین یقایا و توصیف‌ها و تحلیل مورخان، برخی‌ها اقدام به بازسازی رایانه‌ای شهرهای قدیمی کرده‌اند تا شکوه و عظمت آنها را به ما بنمایانند.اما میدجرنی هم راهی آسان برای این تصور بدون نیاز به…

سرژ ورونوف: پزشکی که بیضه‌های میمون‌ها را به مردها پیوند می‌زد تا آنها را جوان کند!

یکی از پر شورترین ارائه‌ها و سخنرانی‌ها در کنگره بین‌المللی جراحان در لندن در سال 1923 توسط جراح فرانسوی متولد روسیه به نام سرژ ورونوف انجام شد.سه سال پیش‌تر، ورونوف با آزمایش‌های بحث‌برانگیز پیوند غده‌ که به ادعای خودش آدم‌ها را چند…

حومه‌نشینی چرا شکل می‌گیرد و چه مشکلاتی ایجاد می‌کند؟ + گالری عکس‌هایی از زشتی‌های این پدیده

مناطق حومه شهر، جوامع مسکونی هستند که در حومه مناطق بزرگتر شهری قرار دارند. آن‌ها ویژگی‌های متمایزی دارند که آن‌ها را ازمحیط روستایی و شهری متمایز می‌کند. شکل‌گیری حومه‌ها و مشکلاتی که با آن‌ها مواجه هستند را می‌توان به عوامل متعددی نسبت…
آگهی متنی در همه صفحات
دکتر فارمو / کلینیک زیبایی دکتر محمد خادمی /جراح تیروئید / پزشکا /تعمیر فن کویل / سریال ایرانی کول دانلود / مجتمع فنی تهران / دانلود فیلم دوبله فارسی /خرید دوچرخه برقی /خرید دستگاه تصفیه آب /موتور فن کویل / شیشه اتومبیل / نرم افزار حسابداری / خرید سیلوسایبین / هوش مصنوعی / مقاله بازار / شیشه اتومبیل / قیمت ایمپلنت دندان با بیمه /سپتیک تانک /بهترین دکتر لیپوماتیک در تهران /بهترین جراح بینی در تهران / آموزش تزریق ژل و بوتاکس / دوره های زیبایی برای مامایی / آموزش مزوتراپی، PRP و PRF /کاشت مو /قیمت روکش دندان /خدمات پرداخت ارزی نوین پرداخت / درمان طب / تجهیزات پزشکی / دانلود آهنگ /داروخانه اینترنتی آرتان /اشتراك دايت /فروشگاه لوازم بهداشتی /داروخانه تینا /لیفت صورت در تهران /فروش‌ دوربین مداربسته هایک ویژن /سرور مجازی ایران /مرکز خدمات پزشکی و پرستاری در منزل درمان نو / ثبت برند /حمل بار دریایی از چین /سایت نوید /پزشک زنان سعادت آباد /کلاه کاسکت / لمینت متحرک دندان /فروشگاه اینترنتی زنبیل /ساعت تبلیغاتی /تجهیزات پزشکی /چاپ لیوان /خرید از آمازون /بهترین سریال های ایرانی /کاشت مو /قیمت ساک پارچه ای /دانلود نرم افزار /
8 نظرات
  1. drniko می گوید

    خیلی گلی دکترجان.یه غلط املایی توعکس زمین هست

  2. رفیعی می گوید

    در گویش بعضی شهرها مثل سیرجان معدل جمله “بیرون رفته “رو میگن ” به در شده” و یا در بندرعباس میگن ” در بودن”

    1. سینا می گوید

      من متولد و بزرگ شده در سیرجان هستم و ” به در شده” در هیچ کجای سیرجان به کار نمیرود. فقط در روستاهای اطراف سیرجان و فقط اشخاص مسن برای بیرون رفتن معدل “در شدن” را به کار میبرند و حرف اضافی “به” اصلا در هیچ کجای سیرجان و حومه قبل از این فعل نمی آید و این فعل امروزه منسوخ حساب میشود.

  3. reza می گوید

    بنده این مطلب رو در مورد نحسی روز “13 به در” خوندم که نوشته ریشه در قتل عام ایرانیان باستان داره.ولی از صحت مطلبش اطمینانی ندارم
    http://www.fetan.ir/…/6587
    عزیزان اگه کسی اطلاعی درین مورد داره دریغ نکنه

    1. mana می گوید

      اون نوشته ها کاملا برپایه خیال پردازی هستند اولین دلیل اینکه سیزده آن ماهی که بهش اشاره میشه به تاریخ ایرانی اوایل اسفند هست نه در فروردین دومین دلیل اینکه سندی که به آن اشاره میکنند جزو کم ارزشترین مدارک باستان شناسیست که دارای اشتباهات شدید تاریخیست و هیچ تاریخنگار دیگری هم حتی اشاره به آن داستان نداشته و در آخر همین مقاله دلیل خوبی بر چرایی این جشن در ایران است .

  4. ایلا می گوید

    آخییییی عزیزم عکس دوقلوها چقدر بامزست بیچاره مردم سوریه …

  5. mehdi می گوید

    عکس ها چندان دل چسب نبود…

  6. پیام می گوید

    سلام
    در مورد سیزده بدر باید بگم،
    ایرانیان باستان چون جهان رو آفریده اهورامزدا (خدای نیکی) میدونستند، چیزی رو نحس نمیدونستند
    «در» به معنای بدشت و صحرا (مانند ترکیب کبک دری) است
    .
    قضیه مدل کودکان خیلی مسخره و در عین حال ظالمانست. (توصیه میکنم حتمن فیلم little miss sunshine رو ببینید)

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.