آیا می‌دانید سندرم متابولیک چیست؟

4

نویسنده مهمان – مژگان آستانه: آیا اضافه وزن دارید؟ آیا چاق هستید؟ آیا به چاقی یا اضافه‌وزن فقط به عنوان چیزی که باعث می‌شود از زیبایی و تناسب اندامتان کاسته شود و نتوانید هر لباسی را بپوشید نگاه می‌کنید یا به اثرات زیان‌آور آن روی بدن هم فکر کرده‌اید؟

شما می‌توانید با رفتن به اینجا شاخص توده بدن خود را حساب کنید و بفهمید که آیا واقعا چاق هستید یا اضافه وزن دارید.

در دنیای امروز بحران چاقی غوغا می کند. گمان نمی‌کنم کسی وجود داشته باشد که از منابع گوناگون اطلاع رسانی مثل رادیو، تلویزیون، روزنامه‌ها، وب و یا سیستم اطلاع‌رسانی سینه به سینه، از مضرات چاقی نشنیده باشد. شیوه زندگی در عصر تکنولوژی و سرعت ما را وادار می‌کند که همه کارهای فیزیکی را که نیاکانمان انجام می‌داده‌اند و به واسطه همان فعالیت‌های بدنی سالم می‌مانده‌اند کنار بگذاریم و آنها را به دستگاه‌ها واگذار کنیم.

از اثرات منفی چاقی نیز زیاد شنیده‌ایم. یکی از همین اثرات منفی «سندرم متابولیک» است که بر طبق تعریف International Diabetes Federation (IDF) در سال 2006 چنانچه شخصی مبتلا به چاقی مرکزی باشد و دو علامت از علائم زیر را همزمان داشته باشد، مبتلا به آن است:
فشار خون بالا (سیستولیک > 130mmHg و دیاستولیک > 85 mm Hg)
عدم تحمل گلوکز/مقاومت به انسولین (گلوکز پلاسما در حالت ناشتا > 100 mg/dl)
افزایش چربی بدن (تری گلیسرید > 150 mg/dl)
کلسترول LDL بالا ( و کاهش کلسترول HDL < 40 mg/dl)

سندرم متابولیک که با نام‌های دیگری مثل سندرم متابولیک X، سندرم کاردیومتابولیک، سندرم X، سندرم مقاومت به انسولین و سندرم Reaven (برگرفته از نام Reaven Gerald) نیز نامیده می شود، مجموعه‌ای است از چندین اختلال که با چاقی مرتبطند و همراه با هم باعث افزایش ریسک ابتلا به بیماری‌های قلبی عروقی و دیابت می‌شوند.

البته بیماران لزوماً همه علائم گفته شده را ندارند اما زمانی که دو علامت یا بیشتر همراه با هم در شخصی وجود داشته باشد، مجموعه این مشکلات با هم سندرم متابولیک گفته می شود. تشخیص سندرم متابولیک به دلیل اینکه خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی عروقی، سکته، دیابت نوع دو، بیماری های کلیوی، و غیره را بالا می‌برد دارای اهمیت است. هدف اصلی درمان این سندرم هم کاهش ریسک بیماری قلبی و دیابت است.

افرادی که به سندرم متابولیک مبتلا هستند نسبت به افراد غیر مبتلا دو بار بیشتر به بیماری‌های قلبی و پنج بار بیشتر به دیابت مبتلا می‌شوند. اما بسیاری از مردم هنوز با این واژه نسبتاً جدید آشنا نیستند. تاریخچه اصطلاح «سندرم متابولیک» به اواخر دهه 1950 باز می‌گردد اما کاربرد عمومی آن از اواخر دهه 1970 به دنبال یافتن ریسک فاکتورهای مرتبط با دیابت گسترش یافت.

فاکتورهای مهم تأثیرگذار بر بروز این بیماری که اکثراً هدیه دنیای مدرن امروزی هستند، شامل استرس، وزن بالا و چاقی، افزایش سن، کم تحرکی، ژنتیک و اختلالات اندوکرین (مثلاً سندرم تخمدان پلی کیستیک در زنان در سن باروری) هستند.

این نمودار مقایسه‌ای از سال 1996 تا سال 2003 میان جمعیت‌های با شاخص توده بدن یا BMI بالای 30 است که توسط OECD* انتشار یافته است. آنچه از این نمودار بر می‌آید این است که در میان کشورها، آمریکاییان بیشترین تعداد افراد با شاخص توده بدنی بالای 30 و ژاپنی‌ها کمترین تعداد افراد را دارند. به همین دلیل از هر 5 آمریکایی یک نفر به سندرم متابولیک مبتلاست و شیوع آن با افزایش سن نیز بیشتر می شود. کمترین مبتلایان به این سندرم نیز در کشور ژاپن وجود دارند.

به هرحال اولین روش درمانی برای این بیماری تغییر سبک زندگی است. مثلا تغییر رژیم غذایی و بیشتر کردن تحرک. با این وجود، اگر 3 تا 6 ماه تلاش برای اصلاح ریسک فاکتورها برای بهبود کافی نبود، معمولاً درمان دارویی تجویز می شود. معمولاً اختلالاتی که مجموعاً سندرم متابولیک را ایجاد نموده‌اند به صورت جداگانه درمان می‌شوند. (مثلاً داروهای مُدِر و مهار کنندگان ACE برای درمان فشار خون، داروهای کلسترول برای کم کردن سطح کلسترول LDL و تری گلیسریدها، داروهایی برای کاهش مقاومت به انسولین مثل مِت فورمین)، البته این نوع درمان بوسیله سازمان غذا و داروی آمریکا به تایید نرسیده است.

اخیراً مرکز جراحی متابولیک و کاهش وزن (Center for Metabolic and Weight Loss Surgery)، اعلام نموده که انجام جراحی‌هایی به منظور کاهش وزن (مثلاً جراحی میانبر زدن روده) در برطرف‌سازی دیابت بیمارانی که شاخص توده بدنی  35 و بیشتر دارند، بسیار موثر است: در این مرکز مشاهده شده که دیابت بیش از 80% بیمارانی که جراحی بای پس روده انجام داده‌اند به سمت بهبودی پیش رفته است. اثر این جراحی‌ها بر دیابت طی چند روز مشاهده می‌شود و به کاهش وزن بستگی ندارد. اگرچه هنوز مکانیسم زمینه‌ای چنین اثری کاملاً مشخص نشده، اما آنها تصور می‌شود که انجام عمل بر روی این بیماران تاثیر شگرفی بر مشکلات متابولیکی آنها دارد. اعتقاد بر این است که هورمون‌های روده نقشی اساسی در این روند دارند و هر تغییری در این محیط، مسبب نتایجی است که به لحاظ بالینی مشاهده می‌شود.

با توجه به این بررسیها، این مرکز اکنون در حال تحقیق بر روی اثر جراحی کاهش وزن در میان بیمارانی با شاخص توده بدن بین 30 تا 35 است. دانشمندان این مرکز امیدوارند با انجام جراحی متابولیک، این اثرات منفی را کاهش دهند و تا کیفیت زندگی بیماران بهبود یابد و مشکلات طولانی مدت بیماران کاهش یابد. از آنجا که هنوز اثرات طولانی‌مدت جراحی بر بیماران با وزن بدنی کمتر، مشخص نشده است، این تحقیقات با احتیاط کامل انجام می شوند.

٭ ماموریت OECD (Organisation for Economic Co-operation and Development) ارتقاء سیاست‌هایی است که سلامتی اقتصادی و اجتماعی مردم سرتاسر دنیا را بهبود بخشند.

منبع


اگر خواننده جدید سایت «یک پزشک»  هستید!
شما در حال خواندن سایت یک پزشک (یک پزشک دات کام) به نشانی اینترنتی www.1pezeshk.com هستید. سایتی با 18 سال سابقه که برخلاف اسمش سرشار از مطالب متنوع است!
ما را رها نکنید. بسیار ممنون می‌شویم اگر:
- سایت یک پزشک رو در مرورگر خود بوک‌مارک کنید.
-مشترک فید یا RSS یک پزشک شوید.
- شبکه‌های اجتماعی ما را دنبال کنید: صفحه تلگرام - صفحه اینستاگرام ما
- برای سفارش تبلیغات ایمیل alirezamajidi در جی میل یا تلگرام تماس بگیرید.
و دیگر مطالب ما را بخوانید. مثلا:

خانه‌های با مبلمان‌هایی از غذاهای خوشمزه

هانسل و گرتل، نام داستانی شاه‌پریانی با منشأ آلمانی است که برادران گریم آن را ثبت کرده‌اند. این داستان ماجرای یک برادر و خواهر کوچک به نام‌های هانسل و گرتل را روایت می‌کند که پس از رها شدن در جنگل به خانه‌ای که از کیک و آب‌نبات ساخته شده…

خارج از کادرهای عکس‌های مشهور چه گذشته؟ حالا کاربران می‌خواهد با هوش مصنوعی Generative Fill فتوشاپ…

هوش مصنوعی به سرعت در حال توسعه است و هر روز می بینیم که چقدر توسعه پیدا می‌کند. یکی از پیشرفت‌های تازهاخیراً ابزار جدید AI Generative Fill فتوشاپ بوده است.با کمک آن می‌توان بسیار ساده چیز ناخواسته‌ای را حذف کرد یا اشیایی را اضافه کرد…

شوخی با بناهای معروف و عجائب معماری دنیا یا میدجرنی – گمشده در ترجمه!

کاریکاتور شخصیت‌های مشهور را بسیار کشیده‌اند و دیده‌ایم، اما کشیدن کاریکاتور بناهای معروف زحمت بیشتری دارد. اما میدجرنی می‌تواند این زحمت را بسیار کمتر کند.کاربر شبکه اجتماعی دریت به نام mossymayn به تازگی این کار را کرده است:دروازه…

هوش مصنوعی کودکی بازیگران سریال فرندز Friends را بازسازی کرد!

هوش مصنوعی این روزها کارهای عجیب و غریبی می‌کند و حالا به یاری آن چهره کودکی بازیگران سریال فرندز Friends بازسازی شده است. این فناوری عجیب و غریب، نسخه‌های کودکی شش بازیگر معروف را ایجاد کرده.صفحه فیس بوک the_ai_dreams این کار را کرده،…

مورد عجیب بیمار M: مردی که گلوله‌ای به سرش خورد و بعد همه چیز را وارونه می‌دید!

بر اساس گزارش موردی که به تازگی منتشر شده است، یکی از منحصر به فردترین و عجیب‌ترین موارد آسیب مغزی در تاریخ شرح داده شده: این مورد با نام مستعار بیمار M، نامیده می‌شود که در سال ۱۹۳۸ در جریان جنگ داخلی اسپانیا به سرش گلوله خورد و بعد آن…

چند بار می توانید یک تکه کاغذ را از وسط تا کنید؟

به راحتی می‌توان یک تکه کاغذ را یک، دو بار یا حتی سه یا چهار بار از وسط تا کرد. اما بیشترین تعداد دفعاتی که یک تکه کاغذ را می‌توان از وسط تا کرد چقدر است؟بر اساس یک ادعای رایج، یک ورق کاغذ را نمی‌توان بیش از هفت بار از وسط تا کرد. اما…
آگهی متنی در همه صفحات
دکتر فارمو /جراح تیروئید / پزشکا /تعمیر فن کویل / سریال ایرانی کول دانلود / مجتمع فنی تهران / دانلود فیلم دوبله فارسی /خرید دوچرخه برقی /خرید دستگاه تصفیه آب /موتور فن کویل / شیشه اتومبیل / نرم افزار حسابداری / خرید سیلوسایبین / هوش مصنوعی / مقاله بازار / شیشه اتومبیل / قیمت ایمپلنت دندان با بیمه /سپتیک تانک /بهترین دکتر لیپوماتیک در تهران /بهترین جراح بینی در تهران / آموزش تزریق ژل و بوتاکس / دوره های زیبایی برای مامایی / آموزش مزوتراپی، PRP و PRF /کاشت مو /قیمت روکش دندان /خدمات پرداخت ارزی نوین پرداخت / درمان طب / تجهیزات پزشکی / دانلود آهنگ /داروخانه اینترنتی آرتان /اشتراك دايت /فروشگاه لوازم بهداشتی /داروخانه تینا /لیفت صورت در تهران /فروش‌ دوربین مداربسته هایک ویژن /سرور مجازی ایران /مرکز خدمات پزشکی و پرستاری در منزل درمان نو / ثبت برند /حمل بار دریایی از چین /سایت نوید /پزشک زنان سعادت آباد /کلاه کاسکت / لمینت متحرک دندان /فروشگاه اینترنتی زنبیل /ساعت تبلیغاتی /تجهیزات پزشکی /چاپ لیوان /خرید از آمازون /بهترین سریال های ایرانی /کاشت مو /قیمت ساک پارچه ای /دانلود نرم افزار /
4 نظرات
  1. مهدی نجفی می گوید

    سلام
    نوشته ی جالب و مفیدی بود و بر یکی از مباحث روز در عالم پزشکی تاکید داشت.
    اما باید دقت شود که قریب به اتفاق منابع (از جمله فدراسیون جهانی دیابت) چاقی شکمی را اولین معیار لازم برای سندرم متابولیک می دانند و این معیار با شاخص توده ی بدنی (BMI) تفاوت دارد. برای کسب اطلاعات دقیق تر به این لینک مراجعه کنید
    http://www.idf.org/webdata/docs/MetS_def_update2006.pdf

    1. علیرضا مجیدی می گوید

      ممنون. در متن مقاله هم چاقی مرکزی، به عنوان معیار دانسته شده است. در بالای مقاله به شاخص توده بدن فقط به عنوان یک شاخص چاقی یا لاغری اشاره شده است و نه سندرم متابولیک اما ممکن است همین خوانندگان را به اشتباه بیندازد. به هر ترتیب از دقت و تذکر شما ممنونم.

  2. پوریا می گوید

    دور کمر هم از معیار هاست.

  3. Maryamrazavi می گوید

    سلام ایا دیابت نوع ٢با جراحی روده برطرف میشود در صورتیکه امکان پذیر است ادرس بهترین پزشک در رابطه با جراحی را بدهید. سپاسگزارم

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.